Ueda, Haruka 「Backgrounds and Challenges of Food Education Policy in Taiwan: Risk or Chance in the Reflexive Food Modernity?」 『Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition』 (2023.10).
上田遥 「フランスにおける食料政策の展開ー「食の貧困」政策を中心にー」 『フードシステム研究』 第30巻 第2号 The Food System Research Association of Japan (2023.9)、53-68.
Ueda, Haruka 「Multidimensional Food Poverty: Evidence from Low-Income Single Mothers in Contemporary Japan」 『Food Ethics』 第8巻 第13号 (2023.6).
Mognard, Elise、Kremlasen Naidoo、Cyrille Laporte、 Laurence Tibère、Yasmine Alem、Helda Khusun、Judhiastuty Februhartanty、Yoko Niiyama、Haruka Ueda、Anindita Dasgupta、Anne Dupuy、Amandine Rochedy、Jan Li Yuen、Mohd Noor Ismail、Pradeep Kumar Nair、Neethianhantan Ari Ragavan、 Jean-Pierre Poulain 「“Eating Out”, spatiality, temporality and sociality. A database for China, Indonesia, Japan, Malaysia, Singapore and France」 『Frontiers in Nutrition』 第10巻 Frontiers Media SA (2023.2).
Ueda, Haruka 「Japanese View of Nature: Discursive Tradition, its Problems and Implications for Food Studies」 『Sustainability』 第14巻 (2022.7)、8057-8066.
Ueda, Haruka 「The Norms and Practices of Eating Well: In Conflict with Contemporary Food Discourses in Japan」 『Appetite』 第175巻 (2022.6)、106086-106097.
Ueda, Haruka 「What is Eating Well? Capability Approach and Empirical Exploration with the Population in Japan」 『Appetite』 第170巻 Elsevier BV (2022.1)、105874-105885.
上田遥、新山陽子、大住あづさ 「新型コロナ感染拡大下の外出自粛行動が及ぼすフードシステムへの影響とその対応 ―京都を事例として―」 『フードシステム研究』 第28巻 第3号 The Food System Research Association of Japan (2021.12)、111-127.
Ueda, Haruka、 Jean-Pierre Poulain 「What is Gastronomy for the French? An Empirical Study on the Representation and Eating Model in Contemporary France」 『International Journal of Gastronomy and Food Science』 第25巻 Elsevier BV (2021.10)、100377-100388.
Ueda, Haruka 「The Philosophy of Taste Education: Reading Jacques Puisais as a Contemporary Humanist-Gastronome」 『International Journal of Gastronomy and Food Science』 第25巻 Elsevier BV (2021.7)、100385-100394.
Ueda, Haruka 「Establishing a Theoretical Foundation for Food Education in Schools Using Sen’s Capability Approach」 『Food Ethics』 第6巻 第6号 (2021.4)、1-18.
Niiyama, Yoko、Jean-Pierre Poulain、Haruka Ueda、Mathilde Labeaut、Laurence Tibere、Yayoi Kito、Haruyo Kudo 「Associated images of the health effects of radioactive substances in food and their origins: Studies in Japan and France」 『Japanese Journal of Risk Analysis』 第29巻 第4号 (2020.5)、273-285.
Ueda, HARUKA、Yoko Niiyama 「Articulating Challenges in Defining Japanese Washoku and French Gastronomy: Comparative Analysis of Inscribed Definitions and their Safeguarding Measures」 『Journal of Food System Research』 第26巻 第3号 (2019.12)、144-164.
上田遥 「食育におけるフードシステムの所在を問う」 『栄養学雑誌』 第77巻 第2号 The Japanese Society of Nutrition and Dietetics (2019.2)、65-66.
Ueda, Haruka 「A comparative analysis of promotion systems of taste education in Japan, France, and Italy: Suggestions for Japan’s Shokuiku (Food Education)」 『Journal of Food System Research』 第25巻 第3号 (2018.6)、48-70.
Ueda, Haruka. "Impact evaluation of the updated educational programme of taste education with its evaluation system improved based on the development of “food curiosity” scale."Journal of Japanese Society of Shokuiku 12, no. 2 2018.4: 109-124.
Ueda, Haruka 「Impact evaluation of a school-based food education intervention on cognitive and attitudinal aspects of children’s dietary habits: A case study of a sensory education program “Leçon du Goût”」 『Journal of Food System Research』 第24巻 第1号 日本フードシステム学会 (2017.9)、2-17.
Ueda, Haruka、Haruko Onoshima、Mamiko Izutani、Risa Masayoshi TANAKA、Takuya YOSHIDA、 MATSUBARA 「Survivability from a managerial economic perspective: Dairy farming and rice farming in Japan」 『生物資源経済研究』 Special (2017.3)、25-39.
書評論文・書誌紹介
上田遥 「書評リプライ『食育の理論と教授法 善き食べ手の探求』 」 『農林業問題研究』 第58巻 第3号 The Association for Regional Agricultural and Forestry Economics (2022.9)、175-176.
Ueda, Haruka 「Quality of Eating Life: Capability Approach and Measurement in Japan」 11th Conference for the Asian Society of Agricultural Economists 2023年3月. [Link]
Ueda, Haruka 「Food Education in Japan and Europe: Risk or Chance in the Second Food Modernity」 Invited Lecture for 'Food, Environment & Culture' Department, Tsinghua University 2022年12月.
Ueda, Haruka 「The Relative Nature of Eating Well and Food Poverty: A Combined Theory of Capability Approach and Sociology of Food」 Human Development and Capability Association 2022 Conference Antwerp, BEL 2022年9月. [Link]
Niiyama, Yoko、Haruka Ueda 「Habitudes alimentaires au Japon」 Modernité alimentaire et diversité en Asie パリ, フランス 2021年3月 OCHA.
Ueda, Haruka 「A theoretical foundation of food education using Sen’s capability approach」 2020 Human Development and Capability Association Conference オークランド, AUS 2020年6月.
Ueda, Haruka 「Mutation du modèle alimentaire japonais: Discours scientifique, réalité et mythe」 13 ème Ecole, Société Française de Nutrition フランス・パリ 2019年2月.
Ueda, Haruka、Yoko Niiyama 「Challenges in defining and safeguarding "Washoku" as Japan's intangible cultural heritage」 7th Asia Euro Conference 2018 マニラ 2018年11月.
Ueda, Haruka 「An interdisciplinary review of Japan’s food education (Shokuiku): Implications for research, policy and practice」 8th International Conference on Food Studies バンクーバー 2018年10月.
Ueda, Haruka 「Epistemological obstacles in linking food education and food system: Through the systematic review of food education research in Japan」 51st Annual Conference of Society for Nutrition Education and Behavior ミネソタ 2018年7月.
Ueda, Haruka 「Holistic pedagogical comparison of taste education in Japan, France and Italy: Assessing the potential of food education in the context of food heritization」 4th International Convention on Food History and Food Studies トゥール 2018年6月.
Niiyama, Yoko、Jean-Pierre Poulain、Haruka Ueda、Matilde Labeaut、Laurence Tibere、Yayoi Kito 「Risk images and their origins of health effects from radioactive substances in food: The case study in France in comparative perspective with Japan」 Asia Conference 2018 of Society for Risk Analysis 大阪 2018年3月.
Ueda, Haruka 「Introduction to Japanese Food Culture: Aesthetics and Hybridity」 Invited Lecture for "Anthropology of Food" at ISTHIA, University of Toulouse II Jean-Jaurès トゥールーズ 2018年2月.
Ueda, Haruka 「A comparative analysis of the safeguarding measures for Japanese Washoku and French gastronomy」 International Symposium on Living Food: Foodways, Heritage, Health, and the Environment パリ 2018年2月.
Ueda, Haruka 「Achievements and challenges of Japan’s food education (Shokuiku): Through the systematic review in agricultural economics」 7th Asian Food Study Conference ソウル 2017年11月.
Ueda, Haruka 「Defining the interdisciplinarity of food education」 7th International Advisers Conference for Global Survivability Studies Program 京都 2017年10月.
Ueda, Haruka 「Towards the pedagogisation of gastronomy: Through a Japan-France comparative food cultural analysis」 2017 Summer University of Food and Drink Studies トゥール 2017年9月.
Ueda, Haruka 「A comparative analysis of systems for promoting taste education in Japan, France, and Italy: Suggestions for Japan’s Food Education (Shokuiku)」 3rd Future Leaders Global Workshop on Social Science of Agriculture, Food and Environment (FLGW) 京都 2017年3月.
Ueda, Haruka 「How do kids learn about food? Towards development of a sensory-based food education program」 6th International Advisers Conference for Global Survivability Studies Program 京都 2017年1月.
Ueda, Haruka 「Backgrounds and Challenges of Food Education Policy in Taiwan: Risk or Chance in the Reflexive Food Modernity?」 『Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition』 (2023.10).
上田遥 「フランスにおける食料政策の展開ー「食の貧困」政策を中心にー」 『フードシステム研究』 第30巻 第2号 The Food System Research Association of Japan (2023.9)、53-68.
Ueda, Haruka 「Multidimensional Food Poverty: Evidence from Low-Income Single Mothers in Contemporary Japan」 『Food Ethics』 第8巻 第13号 (2023.6).
Mognard, Elise、Kremlasen Naidoo、Cyrille Laporte、 Laurence Tibère、Yasmine Alem、Helda Khusun、Judhiastuty Februhartanty、Yoko Niiyama、Haruka Ueda、Anindita Dasgupta、Anne Dupuy、Amandine Rochedy、Jan Li Yuen、Mohd Noor Ismail、Pradeep Kumar Nair、Neethianhantan Ari Ragavan、 Jean-Pierre Poulain 「“Eating Out”, spatiality, temporality and sociality. A database for China, Indonesia, Japan, Malaysia, Singapore and France」 『Frontiers in Nutrition』 第10巻 Frontiers Media SA (2023.2).
Ueda, Haruka 「Japanese View of Nature: Discursive Tradition, its Problems and Implications for Food Studies」 『Sustainability』 第14巻 (2022.7)、8057-8066.
Ueda, Haruka 「The Norms and Practices of Eating Well: In Conflict with Contemporary Food Discourses in Japan」 『Appetite』 第175巻 (2022.6)、106086-106097.
Ueda, Haruka 「What is Eating Well? Capability Approach and Empirical Exploration with the Population in Japan」 『Appetite』 第170巻 Elsevier BV (2022.1)、105874-105885.
上田遥、新山陽子、大住あづさ 「新型コロナ感染拡大下の外出自粛行動が及ぼすフードシステムへの影響とその対応 ―京都を事例として―」 『フードシステム研究』 第28巻 第3号 The Food System Research Association of Japan (2021.12)、111-127.
Ueda, Haruka、 Jean-Pierre Poulain 「What is Gastronomy for the French? An Empirical Study on the Representation and Eating Model in Contemporary France」 『International Journal of Gastronomy and Food Science』 第25巻 Elsevier BV (2021.10)、100377-100388.
Ueda, Haruka 「The Philosophy of Taste Education: Reading Jacques Puisais as a Contemporary Humanist-Gastronome」 『International Journal of Gastronomy and Food Science』 第25巻 Elsevier BV (2021.7)、100385-100394.
Ueda, Haruka 「Establishing a Theoretical Foundation for Food Education in Schools Using Sen’s Capability Approach」 『Food Ethics』 第6巻 第6号 (2021.4)、1-18.
Niiyama, Yoko、Jean-Pierre Poulain、Haruka Ueda、Mathilde Labeaut、Laurence Tibere、Yayoi Kito、Haruyo Kudo 「Associated images of the health effects of radioactive substances in food and their origins: Studies in Japan and France」 『Japanese Journal of Risk Analysis』 第29巻 第4号 (2020.5)、273-285.
Ueda, HARUKA、Yoko Niiyama 「Articulating Challenges in Defining Japanese Washoku and French Gastronomy: Comparative Analysis of Inscribed Definitions and their Safeguarding Measures」 『Journal of Food System Research』 第26巻 第3号 (2019.12)、144-164.
上田遥 「食育におけるフードシステムの所在を問う」 『栄養学雑誌』 第77巻 第2号 The Japanese Society of Nutrition and Dietetics (2019.2)、65-66.
Ueda, Haruka 「A comparative analysis of promotion systems of taste education in Japan, France, and Italy: Suggestions for Japan’s Shokuiku (Food Education)」 『Journal of Food System Research』 第25巻 第3号 (2018.6)、48-70.
Ueda, Haruka. "Impact evaluation of the updated educational programme of taste education with its evaluation system improved based on the development of “food curiosity” scale."Journal of Japanese Society of Shokuiku 12, no. 2 2018.4: 109-124.
Ueda, Haruka 「Impact evaluation of a school-based food education intervention on cognitive and attitudinal aspects of children’s dietary habits: A case study of a sensory education program “Leçon du Goût”」 『Journal of Food System Research』 第24巻 第1号 日本フードシステム学会 (2017.9)、2-17.
Ueda, Haruka、Haruko Onoshima、Mamiko Izutani、Risa Masayoshi TANAKA、Takuya YOSHIDA、 MATSUBARA 「Survivability from a managerial economic perspective: Dairy farming and rice farming in Japan」 『生物資源経済研究』 Special (2017.3)、25-39.
書評論文・書誌紹介
上田遥 「書評リプライ『食育の理論と教授法 善き食べ手の探求』 」 『農林業問題研究』 第58巻 第3号 The Association for Regional Agricultural and Forestry Economics (2022.9)、175-176.
Ueda, Haruka 「Quality of Eating Life: Capability Approach and Measurement in Japan」 11th Conference for the Asian Society of Agricultural Economists 2023年3月. [Link]
Ueda, Haruka 「Food Education in Japan and Europe: Risk or Chance in the Second Food Modernity」 Invited Lecture for 'Food, Environment & Culture' Department, Tsinghua University 2022年12月.
Ueda, Haruka 「The Relative Nature of Eating Well and Food Poverty: A Combined Theory of Capability Approach and Sociology of Food」 Human Development and Capability Association 2022 Conference Antwerp, BEL 2022年9月. [Link]
Niiyama, Yoko、Haruka Ueda 「Habitudes alimentaires au Japon」 Modernité alimentaire et diversité en Asie パリ, フランス 2021年3月 OCHA.
Ueda, Haruka 「A theoretical foundation of food education using Sen’s capability approach」 2020 Human Development and Capability Association Conference オークランド, AUS 2020年6月.
Ueda, Haruka 「Mutation du modèle alimentaire japonais: Discours scientifique, réalité et mythe」 13 ème Ecole, Société Française de Nutrition フランス・パリ 2019年2月.
Ueda, Haruka、Yoko Niiyama 「Challenges in defining and safeguarding "Washoku" as Japan's intangible cultural heritage」 7th Asia Euro Conference 2018 マニラ 2018年11月.
Ueda, Haruka 「An interdisciplinary review of Japan’s food education (Shokuiku): Implications for research, policy and practice」 8th International Conference on Food Studies バンクーバー 2018年10月.
Ueda, Haruka 「Epistemological obstacles in linking food education and food system: Through the systematic review of food education research in Japan」 51st Annual Conference of Society for Nutrition Education and Behavior ミネソタ 2018年7月.
Ueda, Haruka 「Holistic pedagogical comparison of taste education in Japan, France and Italy: Assessing the potential of food education in the context of food heritization」 4th International Convention on Food History and Food Studies トゥール 2018年6月.
Niiyama, Yoko、Jean-Pierre Poulain、Haruka Ueda、Matilde Labeaut、Laurence Tibere、Yayoi Kito 「Risk images and their origins of health effects from radioactive substances in food: The case study in France in comparative perspective with Japan」 Asia Conference 2018 of Society for Risk Analysis 大阪 2018年3月.
Ueda, Haruka 「Introduction to Japanese Food Culture: Aesthetics and Hybridity」 Invited Lecture for "Anthropology of Food" at ISTHIA, University of Toulouse II Jean-Jaurès トゥールーズ 2018年2月.
Ueda, Haruka 「A comparative analysis of the safeguarding measures for Japanese Washoku and French gastronomy」 International Symposium on Living Food: Foodways, Heritage, Health, and the Environment パリ 2018年2月.
Ueda, Haruka 「Achievements and challenges of Japan’s food education (Shokuiku): Through the systematic review in agricultural economics」 7th Asian Food Study Conference ソウル 2017年11月.
Ueda, Haruka 「Defining the interdisciplinarity of food education」 7th International Advisers Conference for Global Survivability Studies Program 京都 2017年10月.
Ueda, Haruka 「Towards the pedagogisation of gastronomy: Through a Japan-France comparative food cultural analysis」 2017 Summer University of Food and Drink Studies トゥール 2017年9月.
Ueda, Haruka 「A comparative analysis of systems for promoting taste education in Japan, France, and Italy: Suggestions for Japan’s Food Education (Shokuiku)」 3rd Future Leaders Global Workshop on Social Science of Agriculture, Food and Environment (FLGW) 京都 2017年3月.
Ueda, Haruka 「How do kids learn about food? Towards development of a sensory-based food education program」 6th International Advisers Conference for Global Survivability Studies Program 京都 2017年1月.